Primarni cilj udruženja je unaprijeđenje privrednih odnosa i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, uz napore za integraciju i razvoj privrede BiH u regionalnom i opštem smislu, iznalaženje potencijalnih rješenja za probleme nastale na poslovnoj saradnji između članova Udruženja te unaprijeđenje poslovne saradnje između članova sa poslovnim subjektima i asocijacijama u BiH i Sloveniji.

“Izuzetno mi je drago što mogu najaviti nove aktivnosti udruženja na području cijele BiH, čiji je najvažniji cilj poboljšanje i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije. Radujem se realizaciji uspješnih projekata koji su pred nama, a ponosno najavljujem i prvu zvaničnu prezentaciju udruženja na jesen, kada ćemo se predstaviti javnosti na prigodnoj ceremoniji uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Jure Peljhan, predsjednik Udruženja.

Udruženje djeluje i na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i Republici Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina.

“Povodom mog prvog susreta sa slovenskim privrednicima u augustu 2021. godine na početku mog mandata u Bosni i Hercegovini izrazio sam želju, da se ponovo oformi udruženje. Privredna saradnja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je značajna. U 2021. godini je trgovinska razmjena iznosila 1.55 milijardi EUR, odnosno više od 3 milijarde KM. Svjesni smo potencijala za dodatni rast, ali istovremeno smo svjesni, da je nužno unaprijediti saradnju između svih subjekata koji su već prisutni u BiH. Izuzetno mi je drago, da Slovensko udruženje privrednika ponovo postoji i otvara svoja vrata za sve privrednike i investitore. BiH se nalazi na raskrsnici svog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, koja primarno zavisi od sprovođenja reformi i cjelokupnog napretka BiH. Slovenija snažno i glasno podržava kandidaturu Bosne i Hercegovine i također na raspolaganje stavlja svoja iskustva. Značajnu misiju o ovom kontekstu imaće i Slovensko udruženje privrednika. Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i dalje će davati punu podršku i nastaviti saradnju sa novim udruženjem”, kazao je Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Članovi udruženja mogu postati privredna pravna lica, njihovi predstavnici u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji, te fizička lica koja prihvataju program i ciljeve udruženja. Najavljeni su i prigodni događaji na cijeloj teritoriji BiH koji će promovirati rad i ciljeve udruženja.

Rad udruženja podržava Ambasada Slovenije u BH

Udruženje djeluje na cijelom teritoriju BIH i ravnopravno zastupa sve članove

KONTAKT

© 2022 Slovensko udruženje privrednika u BiH All Rights Reserved. Design BY Webagent Sarajevo